Pappaen til Selma forteller

- Det å oppleve at barnet ditt blir alvorlig sykt gjør noe med deg, sier Tommy. I mitt tilfelle reagerte jeg nok på en utadvendt måte. Jeg måtte snakke om det som skjedde oss og jeg trenger å avreagere.

Tommy mistet nesten pusten da han fikk høre hva som feilte datteren. Hun var tre år og hadde ikke følt seg helt vel. Hun hadde kuler i nakken. Etter flere runder hos lege, i god tro om at det mulig var influensa endte han, kona Marita og Selma omsider på barneavdelingen i Drammen. Her ble de over natten med mistanke om kreft. Den samme kvelden bestemte de to seg for å stå oppreist og at de skulle tenke positivt og vise Selma lysglimt og støtte hele veien videre for å styrke henne. Og det var her ideen om Superselma-prosjektet startet.

Dagen etter ble de brått sendt videre til Rikshospitalet. Leukemi. ALL, høyrisiko, sa de.

Inne på Rikshospitalet var sjokket enormt og Tommy og kona, Marita knakk sammen av dommen de fikk. Behandlingen til Selma startet umiddelbart, så her ble de begge to i 14 dager i strekk. Det knøt seg i magen og de gråt for den lille jenta. Hvordan skulle dette gå?

Heldigvis hadde de familie rundt seg som dagen etter kom inn med klær og hjemme hadde de en tre måneder gammel baby som brått måtte overlates til familie i denne vanskelige tiden. Sammen med Marita, var Tommy helt knust og en ny og ukjent reise skulle til å starte. Men de hadde bestemt seg. De skulle stå i det og støtte Selma med positivitet hele veien på det som måtte komme.

Vondt å se barnet ditt ha det vondt

– Det å oppleve at barnet ditt blir alvorlig sykt gjør noe med deg, sier Tommy. I mitt tilfelle reagerte jeg nok på en utadvendt måte. Jeg måtte snakke om det som skjedde oss og jeg trenger å avreagere. Derfor begynte jeg å sykle. – Jeg syklet for å sortere tankene, jeg syklet for Selma og jeg sykler fortsatt, smiler han.

Det som i dag er en stor treningsgruppe som heter Team Superselma , er et resultat av dette. Flere og flere ønsket å henge seg på og til slutt har det blitt en enorm oppslutning om å trene for sette fokus på barn med kreft.

Det verste med hele sykdommen er jo behandlingen, sier Tommy. Barna mister matlyst og må få lagt inn en sonde. En slange tres inn gjennom nesen, ned i svelget, og videre ned i magesekken. Dette er en veldig ubehagelig opplevelse for barnet. Tommy beskriver dette som forferdelig for foreldre som må sitte med barnet på fanget og holde de fast mens barnet gråter og stritter imot. Barna blir i tillegg kvalme av cellegift og kaster opp. Da kommer sonden ut igjen og man må starte på nytt. Barna vegrer seg for dette. Det er disse fæle opplevelse for barnet som er hele motivasjonen for å gi barn som er under behandling for kreft disse små lysglimtene og avbrekkene fra det vonde. Det er dette som er essensen i Superselma-prosjektet.

Tilbake til hverdagen

I dag er Selma 6 år, kreftfri og går på skolen. Men årene i mellom har vært tøffe. Allikevel sitter Tommy igjen med mye gode minner og lærdom fra tiden som har vært. Han har lært å bli bedre på å bearbeide følelsene sine, han har lært å tenke positivt og han er ikke en som gir opp. I perioden da Selma var syk, var det Selma og Superselma-prosjektet som ble livet hans. Da tiden var inne for at Tommy skulle tilbake til arbeidslivet, ville ha ikke tilbake til tidligere arbeidsgiver som han hadde trivdes så godt hos i 20 år. Han ville fortsette å bruke all sin tid på Superselma-prosjektet. Han jobber nå som kreativ leder for Superselma-prosjektet i Støtteforeningen for Kreftrammede med å gi lysglimt til barn med kreft i hele landet.

Vil du gi lysglimt til barn med kreft?

Kreft er tøft og når det er barn som blir rammet, treffer diagnosen hardt for alle involverte. Superselma-prosjektet gir lysglimt til barn i hele landet som er under behandling for kreft.
Små lysglimt hele veien igjennom en lang og tøff behandlingsperiode er viktig for barna. Det bidrar til at de blir sterkere og står bedre rustet for å kjempe en tøff kamp.
Et lite avbrekk fra sykehuset og sykdom kan gjøre underverker, derfor skreddersyr vi etter beste evne små opplevelser og avbrekk for barna. Det er avlastende for foreldrene og for helsepersonell når barna en liten stund kan dele et gledesøyeblikk med sine nærmeste. Vi vet at slike lysglimt gir energi til å kjempe videre.

Du kan gi et lysglimt ved å:

  • Velge boks under
  • Sende sms: lysglimt 200 til 2377 (gi 200 eller bytt beløpet)
  • Sett inn ønsket beløp på konto: 9858.05.13255 merket LYSGLIMT
  • eller vipps til 77762 (eller søk opp Superselma)